• Admin

VOITONPÄIVÄ: MYÖS SUOMELLA SYYTÄ ILOITA

Sunnuntaina yhdeksäs päivä toukokuuta vietetään Venäjällä voiton päivää. Paraateja ja juhlallisuuksia järjestetään kymmenissä kaupungeissa maan eri puolilla. Luonnollisesti myös Moskovan Punaisella torilla järjestetään paraati.


Viime vuonna paraatissa nähtiin intialaisia ja kiinalaisia joukkoja. Joskus oli mukana myös ranskalaisia, brittiläisiä ja amerikkalaisia sotilaita, olivathan ne yhdessä Neuvostoliiton kanssa voittamassa Saksaa 1940-luvulla. Noissa maissa - kuten useissa muissakin valtioissa - juhlistetaan siis natsi-Saksan kukistumista ja toisen maailmansodan loppumista. Siinäpä todella on syytä juhlaan. Se oli varmasti suuri helpotus vuonna 1945, kun sota oli vihdoin ohi. Erityisesti niissä maissa, joissa tulevaisuus vaikutti valoisalta. Ei voi tietenkään sivuuttaa sitä puolta asiasta, että vähän joka paikassa kaupungit olivat raunioina, miljoonat ihmiset olivat kuolleet ja loukkaantuneet, ja henkisesti oli ollut rankkaa.

Mutta silti, sota oli ohi ja se oli hyvä asia. Jossakin jopa tanssittiin toreilla.


Joskus Venäjän presidentti on käynyt ulkomaillakin voitonpäivän juhlien vieraana, mutta Venäjällä tämä päivä on merkityksellisin. Siellä pidetään aiheellisena muistella tätä tapahtumaa nimenomaan voittona. Ja sitähän se onkin erityisesti heidän näkökulmastaan. Kun ajatellaan miten saksalaiset kolkuttelivat Pietarin ja Moskovan portteja, mutta lopulta neuvostojoukot raivasivat tiensä Berliiniin, vieläpä ennen länsiliittoutuneita. Sitä sopiikin hieman juhlia vuosittain. Toinen sija "kilpajuoksussa Berliiniin" ei varmaan olisi ollut niin iso juttu.


Suomenkin kannalta Neuvostoliiton voitto ja into saavuttaa suurta menestystä Saksassa oli hyvä asia.

Kaikki tietävät, miten tiukilla Suomen puolustus oli kesän 1944 ratkaisevissa taisteluissa. Tämä asia kuuluu normaaliin historian opetukseen, eikä sitä tarvitse liioitella. Puna-armeijan suuren rynnistyksen tarkoituksena oli siis läpimurto.

Onneksi Suomessa oltiin hereillä ja tietoisia tulossa olevasta vyörytyksestä. Karjalankannaksella Suomen tykistöiskut, viivytystaistelu, panssarintorjunta ja ilmavoimien hyödyntäminen onnistuivat lyömään vihollisen.

Unohtamatta myöskään neuvostojoukkojen hyökkäystä Laatokan pohjoispuolella.

Tuo Suomen kova yrittäminen ja sisukas taistelu ei johtanut vain vihollisen torjumiseen, vaan sillä oli myös taustalla suurempia seurauksia. Neuvostoliitossa päätettiin olla tuhlaamatta enää resursseja Suomeen, vaan sen sijaan panostettiin etenemiseen kohti Berliiniä.

Niinpä vihollisen selustaan jättäytyneet partiomiehet havaitsivat puna-armeijan alkaneen siirtää kalustoa pois päin rintamasta. He saivat lähettää positiivisia viestejä kotiin.

Suomi osoittautui liian kovaksi vastustajaksi, ja samaan aikaan muualla oli tärkeämpiä kohteita ja etenemismahdollisuuksia. Tuossa vaiheessa Neuvostoliiton hyökkäys oli menossa Ukrainassa ja Valko-Venäjällä, mutta Baltian maita ei ollut vielä vallattu.


Se oli todella hyvä päätös jättää Suomi rauhaan ja suunnata muualle. Lopulta molemmat voittivat, sekä Suomi että Neuvostoliitto.


Siinäkin mielessä Neuvostoliiton voitto Saksasta oli ehkä hyvä, kun joidenkin tulkintojen mukaan Hitler olisi lopulta alistanut suomalaiset arjalaisten orjiksi.

Tällainen tutkimustulos julkaistiin joitakin vuosia sitten. Siihen kuitenkin liittyy epäilyksiä. Voi hyvin olla, että tällainen hypoteettinen tulkinta mahdollisesta vaihtoehtoisesta historian kulusta on ideologisesti värittynyt, tarkoitushakuinen.

Kyse voi olla antifasistien juonesta, jolla haluttiin viestiä kansallismielisten ihmisten ja äärioikeiston suuntaan, että emme suomalaiset mitään niin erikoisen hyviä ole.

Näiden kahden äärilaidan taistelussa tällainen väite oli hyvä ase.


Sattumalta juuri eilen (5.5.2021) tämän jutun kirjoittaja kuuli kahdesta erikoisesta tapauksesta, joissa on kyse saman tyylisestä asiasta. Radio Novan uutisissa kerrottiin Unkarin ulkoministerin vierailusta Suomessa. Hänen mukaansa maan koronatilannetta on väitetty maailman huonoimmaksi asukasmäärään suhteutettuna sen takia, koska Unkarilla on hyvät suhteet Venäjälle ja Kiinaan. He ovat myös ottaneet käyttöön venäläisiä ja kiinalaisia rokotteita. Unkarissa koronatartuntojen määrä riippu siitä keneltä kysyy, joten tähän on vastustajien helppo iskeä. "Eihän missään ole niin paha koronatilanne kuin täällä, ja sehän johtuu siitä kun hallitus on epäonnistunut tosi pahasti."


Toinen tapaus taas liittyi Ruotsiin ja islamisteihin. Ylen mukaan Ruotsin radio oli vuonna 2019 tehnyt juttusarjan islamisteista, mutta nykyään yksi näistä haastatteluiden kohteena olleista islamisteista asuu yhdessä juttuja tehneen toimittajan kanssa. Tämähän asettaa kyseenalaiseksi journalismin uskottavuuden.


Ei siis ole tavatonta, että luotettavina pidetyillä valtavirran edustajilla on jotakin agendaa ajettavana ja maailmalle kerrottavana.


Mutta yhtä kaikki, voitonpäivä on hyvä juttu ja muistuttaa meitä siitä, miten hyvin asiat joskus menivät kannaltamme.


Suomen kansa toivottaa Venäjälle hyvää voitonpäivää.YLILENTO 2020

PANSSARIVAUNUT PARAATISSA

SOITTOKUNTAA JA PANSSARIAJONEUVOJA

AURINKOINEN VOITONPÄIVÄ 2020

KUTSUVIERAITA


VLADIMIR PITI PUHEEN

SUIHKUHÄVITTÄJÄT PARAATIMUODOSTELMASSA

SUOMIKIN SAI TORJUNTAVOITON, KUVA ILOMANTSISTAViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt