• Admin

VOITONPÄIVÄ 2021: PRESIDENTIN PUHE SUOMENNETTUNA

Tässä suomennettuna presidentti Vladimir Putinin puhe Punaisella torilla voitonpäivän juhlallisuuksissa 9.5.2021:


Hyvät veteraanit,


Toverit sotilaat ja merimiehet, kersantit ja aliupseerit,


Toverit upseerit, kenraalit ja amiraalit,Hyvää voitonpäivää!

Voitolla oli valtava historiallinen merkitys koko maailman kohtalolle. Se on juhlapäivä, joka on aina ollut ja tulee olemaan pyhä päivä Venäjälle, kansakunnallemme.


Se on oikeutetusti juhlapäivämme, sillä olemme verisukulaisia niille, jotka kukistivat, murskasivat, tuhosivat natsismin. Se on meidän, koska polveudumme voittajien sukupolvesta, sukupolvesta, josta olemme ylpeitä ja jota pidämme suuressa arvossa.


Rakkaat veteraanimme, kumarramme rohkeutenne ja vahvan henkenne edessä ja kiitämme sinua tästä kuolemattomasta esimerkistä yhtenäisyydestä ja rakkaudesta isänmaatamme kohtaan.


Todistitte, että vain yhdessä on mahdollista saavuttaa se, mikä näyttää mahdottomalta. Olette voittaneet armottoman vihollinen, puolustaneet kotianne, lapsianne ja maatanne. Tulitte kiistattomiksi voittajiksi taistelussa natsismia vastaan ja ikuistitte toukokuun yhdeksännen päivän 1945 muiston.


Muistamme aina, että juuri Neuvostoliitto osoitti äärimmäistä sankaruutta. Kovimpina sodan aikoina, kriittisissä taisteluissa, jotka määrittivät natsismin vastaisen taistelun, kansakuntamme oli yksin tiukalla, sankarillisella ja uhrautuvalla tiellä voittoon. Kansamme taisteli katkeraan loppuun asti kaikilla etulinjoilla, kovimmissa taisteluissa maalla, merellä ja ilmassa.


Kaikkien etnisten ryhmien ja uskontojen ihmiset taistelivat maaperämme jokaisesta tuumasta. Moskovan läheisillä pelloilla, Karjalan kallioilla ja Kaukasuksella, Vyazman ja Novgorodin metsissä, Itämeren ja Dneprin rannoilla, Volgan ja Donin aroilla.


Neuvostoliiton joukkojen sankaruus ja siviilien vankkumaton henki ikuistuivat sankarikaupunkien loistaviin nimiin, jotka myönnettiin Moskovalle ja Leningradille, Minskille ja Kiovalle, Stalingradille ja Sevastopolille, Murmanskille ja Odessalle, Kerchille ja Tulalle, Novorossiyskille ja Smolenskille.


Katkeamaton sidos etulinjan taistelijoiden ja kotirintamassa olevien välillä varmisti, että joukkomme saivat kaiken voiton kannalta tarpeellisen Volgan alueen ja Uralin, Siperian ja Venäjän Kaukoidän, Kazakstan ja Keski-Aasian tehtaista. Muistamme niitä, jotka tarjosivat suojaa ja tukea evakuoiduille, jotka joutuivat lähtemään kodeistaan.


Tänään vietämme kiitollisena koko suuren sankarien ja omistautuneiden työntekijöiden sukupolven muistoa ja muistamme etulinjan taistelijoitamme, rohkeita partisaaneja ja maanalaisen vastarinnan jäseniä.


Voimme tuntea piirityksen ttakia kärsineiden leningradilaisten loputtoman tuskan; keskitysleirien vankien ja miehitetyillä alueilla asuneiden ihmisten lukemattomat tragediat.


Kumarramme niiden siunattua muistoa, jotka menettivät henkensä sodassa; poikien, tyttärien, isien, äitien, isoisien, aviomiesten, vaimojen, veljien, sisarten, sotilastoverien, perheenjäsenten ja ystävien muistoa. Me suremme veteraaneja, jotka ovat poissa.


Pyydän pitämään hiljaisen hetken.(HILJAINEN HETKI)Ystävät,


Tänä vuonna vietämme suuren isänmaallisen sodan alkamisen 80-vuotispäivää.


22. kesäkuuta 1941 on yksi historiamme traagisimmista päivistä. Vihollinen hyökkäsi maahamme ja hyökkäsi maallemme tappamaan ja levittämään kuolemaa ja tuskaa, kauhua ja mittaamattomia kärsimyksiä.


Tämä vihollinen halusi paitsi kaataa Neuvostoliiton poliittisen järjestelmän, myös tuhota meidät valtiona, kansakuntana ja pyyhkiä kansamme maan pinnalta.


Vastasimme natsijoukkojen hyökkäykseen yhtenäisellä, valtavalla ja pysäyttämättömällä päättäväisyydellä torjua tuo hyökkäys, teimme kaikkemme voidaksemme estää vihollisen voiton, ja jotta rikolliset ja murhaajat saavat väistämättömän rangaistuksensa.


Neuvostoliitto täytti pyhän valansa, puolusti kotimaitaan ja vapautti Euroopan "ruskeasta vitsauksesta".


Neuvostoliitto antoi historiallisen tuomion natsismille aseidensa voimalla taistelukentillä, moraalisella voimallaan ja vanhurskaudellaan, sotilaiden äitien uhrautuvalla rohkeudella ja niiden uskollisuudella, jotka odottivat päivittäin viestiä etulinjan rakkailtaan. Neuvostoliitto voitti ystävällisyyden ja rakkauden voiman ansiosta, joka on ollut ominaista kansalliselle luonteellemme jo varhaisimmista ajoista lähtien.


Tämä voima ilmeni lääkäreiden ja sairaanhoitajien sankaruudessa, jotka pelastivat haavoittuneita ja taistelivat jokaisesta elämästä juoksuhaudoissa, taistelun kuumuudessa sekä sairaaloissa etu- ja kotirintamalla.


Tuolloin, vuonna 1941, edessä oli vielä neljä vuotta väkivaltaista sotaa. Tuo sota oli kuin lakko tulevaisuudellemme, nuoruudellemme, nuorimmalle sukupolvelle ja siten niille, jotka eivät koskaan syntyneet.


Sota toi meille niin monia sietämättömiä koettelemuksia, surua ja kyyneleitä, että on mahdotonta unohtaa. Niille, jotka suunnittelevat uusia aggressioita, ei voida antaa anteeksi tai löytää perusteita.


On kulunut melkein 100 vuotta siitä hetkestä, kun ilkeä natsien peto kasvatti röyhkeyttään ja saalistushenkeään Keski-Euroopassa. Rotuun ja etniseen ylivaltaan, antisemitismiin ja russofobiaan liittyvät iskulauseet olivat yhä kyynisempiä. Sopimukset, joilla pyrittiin pysäyttämään maanvyöry kohti maailmansotaa, rikottiin helposti.


Historia vaatii, että opimme siitä. Valitettavasti vieläkin suurta osaa natsien ideologiasta ja niiden aatteista yritetään käyttää niiden toimesta, joilla on pakkomielle oman ylivaltansa harhaanjohtavasta uskomuksesta.


Tätä ideologiaa eivät tue vain radikaalit ja kaikenlaiset kansainväliset terroristiryhmät. Tänäänkin olemme todistamassa tappavien joukkojen eloonjääneitä jäseniä kun he ja heidän seuraajansa yrittävät kirjoittaa historiaa uudelleen ja oikeuttaa pettureita ja rikollisia, joiden kädet ovat tahriintuneet satojen tuhansien siviilien verellä.


Ihmisemme tietävät liian hyvin, miten tämä voi loppua. Maassamme jokainen perhe rakastaa niiden pyhää muistoa, jotka taistelivat voittomme puolesta, ja olemme aina ylpeitä heidän saavutuksistaan.


Venäjä puolustaa jatkuvasti kansainvälistä oikeutta ja suojelee samalla kansallisia etujamme ja kansamme turvallisuutta.


Takuumme ovat kunniakkaat Venäjän asevoimat, voitokkaiden joukkojen jälkeläiset ja tietysti yhteiset ponnistelumme maamme kehityksen ja venäläisten perheiden hyvinvoinnin hyväksi.


Veteraanimme, heidän kohtalonsa ja uskollisuutensa isänmaalle ovat esimerkki, jota seuraamme. Se on kuin huippu jota kohti meidän on edettävä, vahvistaen samalla suuren voiton merkitystä ja arvoa ajatuksissamme ja teoissamme, nykyisissä ja tulevissa pyrkimyksissämme isänmaamme hyväksi.


Kunnia voitokkaalle kansalle!


Hyvää voitonpäivää!
PARAATI

OHIMARSSI

VICTORY DAY 2021

TUNTEMATTOMAN SOTILAAN MUISTOMERKILLÄ

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt