• Admin

VENÄLÄISET NÄYTTIVÄT TAITOLUISTELUN MALLIA ESPOOSSA

Suomen merkittävin taitoluistelukilpailu, Espoossa järjestettävä Finlandia Trophy sai tänäkin vuonna vieraita Venäjältä. Taitoluistelu on Venäjällä tärkeä, perinteikäs ja menestyksekäs laji, ja onkin hyvä, että sieltä saadaan huippunimiä välillä käymään täällä naapurissa.


Naisten sarjassa kolme parasta olivat venäläisiä. Voitin vei 15-vuotias, Kazanista kotoisin oleva Kamila Valieva, jolle tuomarit antoivat korkeimmat pisteet mitä koskaan on nähty. Taitoluistelussakin puhutaan maailmanennätyksistä, ja nyt siis Espoossa nähtiin uusi ennätys.

Toiseksi tuli vuoden 2015 maailmanmestari Elizaveta Tuktamysheva, joka oli jo kuudennen kerran palkintopallilla Finlandia Trophyssa. Kolmas oli viime kerran voittaja Alena Kostornaja.

Miesten sarjassa voittaja oli amerikkalainen Jason Brown. Kaksi seuraavaa olivat Venäjän edustajat Mikhail Kolyada ja Dmitri Aliev.

Nythän on tärkeä kausi aluillaan, sillä talviolympialaiset ovat tulossa.


Viime vuosina on jonkin verran puhuttu taitoluistelussa siitä, miten nuoria huippuluistelijoita Venäjä tuottaa jatkuvasti. Viime olympiakisoissa voiton vei 15-vuotias Alina Zagitova, ja Suomessakin pari Finlandia Trophya voittanut Julia Lipnistkaja oli peruskouluikäisenä mitaleilla olympialaissa, MM-kisoissa ja EM-kisoissa. Kaksi vuotta sitten 15-vuotias Aleksandra Trusova teki maailmanennätyspisteet, ja on ollut muitakin nuoria maailman kärjessä.

Suomessa iltapäivälehdet ovat jakaneet videoita alakouluikäisten venäläisluistelijoiden tempuista, jotka ovat jo maailmanluokkaa. Muuallakin maailmalla on ihasteltu näitä luistelulegenda Jevgeni Plushenkon valmentamia junioreita. Perinteisestikin taitoluistelu on niitä lajeja, joka pitää aloittaa nuorena, ja jossa lapset ja nuoret harjoittelevat intensiivisesti ja järjestelmällisesti. Itse asiassa tämän jutun kirjoittaja on monena kesänä seurannut venäläisjunioreiden harjoittelua Suomessa, ja joskus syksyllä jäähallissa. No, ei se nyt sentään kiinalaistyylistä urheiluteollisuutta ole, mutta toiminta on tasokasta. Sehän on urheilua parhaimmillaan, kun joku maa tuottaa koko ajan uusia huippuja, heillä on hyvä systeemi ja lajikulttuuri.


Taitoluistelu onkin tosi hyvä esimerkki Suomen ja Venäjän välisestä ystävällismielisestä kanssakäymisestä ja kehittymisestä naapureiden kanssa. Venäjältä on tullut monia valmentajia suomalaisiin taitoluisteluseuroihin. Voimistelu ja taitoluistelu on niitä lajeja, joihin meille on tullut ajan saatossa vaikutteita venäläisestä harjoittelusta.

Monet suomalaiset luistelijat ovat viettäneet harjoittelujaksoja Venäjällä päästäkseen ryhmään jossa on tunnettu valmentaja ja tasokkaita luistelijoita. Monet myös muistavat Venäjällä syntyneen, Suomea edustaneen Alisa Drein. Tällä hetkellä Suomen lupaavin luistelija on Lappeenrannan 14-vuotias Janna Jyrkinen, joka on puoliksi venäläinen.KAMILA VALIEVA ESPOOSSA

ALENA KOSTORNAJA ESPOOSSA

(kuvat ajtl.pictures.fi)

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt

VAINOHARHAISUUS LEVIÄMISVAIHEESSA SUOMESSA

Covid-19 alkaa olla jo mennyttä aikaa Itämeren maissa ja esimerkiksi Benelux-maissa. No, pelokkaat suomalaiset tietysti tulevat vähän jälkijunassa, kun muualla on eletty vapaammin ja ilman maskia jo p