• Admin

VENÄJÄN VAALIT: HYVÄ TULOS SUOMEN KANNALTA

Venäjän duuman vaalit kiinnostivat laajalti ihmisiä lännessä, niin myös Suomessa. Media on seurannut tapahtumia tarkasti ja suuri joukko suomalaisia seuraa tilanteen kehittymistä jännittyneinä: mikä puolue voittaa vaalit ja millaista politiikkaa naapurissamme harjoitetaan tulevina vuosina?


Todennäköisimpänä pidettiin sitä, että Yhtenäinen Venäjä -puolue jatkaa hallitsevassa asemassa. Niin vahva kannatus sillä on ollut 2000-luvun vaaleissa. Joskus yli 50 prosenttia, joskus jopa yli 60 prosenttia. Todella isoja prosenttiosuuksia verrattuna Suomen ja Ruotsin puolueisiin.

Niin kävikin, että Yhtenäinen Venäjä on suurin puolue vuoden 2021 vaalien jälkeen. Tällä kertaa puolue sai 49 prosenttia äänistä.

Suomalaisten kannalta tämä on hyvä asia. Olemme tyytyväisiä heidän toimintaansa ja johtava asema näiden vaalien jälkeen tarkoittaa jatkamista samalla linjalla. Jatkuvuus ja ennustettavuus Venäjän politiikassa, ne ovat erittäin tärkeitä asioita Suomelle.

Tämä tulos Venäjän vaaleissa takaa yhteiskuntarauhan naapurimaassamme. Siitä me olemme iloisia.

Meillä on syytä juhlistaa vaalien lopputulosta, koska paljon huonomminkin asiat voisivat olla. On ollut aikoja, jolloin Venäjän suunnalla on eletty epävakaita kausia. Venäjä ei koskaan pääse helpolla, olivatpa ajat hyvät tai huonot. Sille suurvalta-asema tuo omat haasteensa.

Siksi on erittäin tärkeää, että yhteiskuntarauha pystytään takaamaan vahvan valtapuolueen toimesta.

Venäjällä on välillä poliittisia mielenosoituksia niin kuin muissakin valtioissa. Suurempia kapinoita ja ääriliikkeiden nousua siellä ei kuitenkaan sallita. Kapinoitsijat pidetään kurissa päättäväisesti.

Läheskään kaikki eivät äänestä vain tätä yhtä puoluetta, senhän kertovat prosentitkin. Ei Venäjä ole yhden puolueen maa tai diktatuuri. Siellä on muutamia hyvin vahvoja ja tunnettuja opposition toimijoita. Vaatisi kuitenkin suuren muutoksen, jos joku toinen puolue saisi itselleen johtavan aseman.

Kommunistinen puolue sai toiseksi eniten ääniä, noin 19 prosenttia. Kommunistien melko suuri suosio on jotakin tuttua suomalaisille: ai, sielläkin kommunismia!


Oikeastaan voidaan tunnustaa, ettei Yhtenäisen Venäjän suuri suosio ole niin kovin ihmeellinen asia. Onhan se perustettu kahden puolueen liittyessä yhteen. 2000-luvulla perustettuna sillä ei ole historiasta painolastia, ristiriitoja tai kyseenalaista mainetta. Presidentit Putin ja Medvedev ovat puolueen jäseniä, mikä vaikuttaa suosioon ja tunnettuuteen.

Jo puolueen nimikin herättää luottamusta. Se ei ole äärinationalistinen eikä punainen. Se on keskustalainen kokoava voima.

Siinä syitä laajaan kannatukseen.
Venäjällä ollaan yllättävän edistyksellisiä näissä äänestysasioissa. Käytössä on mahdollisuus sähköiseen äänestämiseen, myös ulkomailta käsin. Omalla puhelimellaankin voi äänestää, kun suuret kansainväliset teknologiayhtiöt ovat rakentaneet Venäjän vaaleja varten applikaatioita äänestämistä varten.

Yhdysvalloissa on nähty, miten ulkomailta käsin on nähtävästi pystytty vaikuttamaan maan vaalien tuloksiin. Venäjällä tämä ei ole onnistunut, vaikka varmasti on ollut yrityksiä horjuttaa valtion yhtenäisyyttä, sen johtoa ja sen tulevaisuutta. Ulkomaiset operaattorit pidetään sivussa tärkeistä vaaleista. Yhdysvallat on ollut varoittava esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos hallinto ei pidä kuria tarvittaessa. Capitol-kukkulan mellakat ja pommimies sekä suuret hulinat suurkaupungeissa eri puolilla maata olivat opettavaisia asioita.

Yhteiskunnan pitkäjänteisen kehittämisen kannalta on hyvä, että sama puolue on vallassa pitemmän aikaa. Esimerkiksi Suomessa ja Yhdysvalloissa on nähty, miten suunta muuttuu todella rajusti vaalien jälkeen. Varsinkin Suomessa on todettu suureksi ongelmaksi tämä muutaman kuukauden välein tehtävä kannatusmittaus. Aina vaan pitää sanoa asioita, joiden toivotaan nostavan kannatusta seuraavassa kyselyssä, tai että saataisi edes säilytettyä asemat eikä joku toinen puolue kiilaa edelle.

Suomessa käydään rajua kamppailua ja juonittelua hallitukseen pääsemiseksi, ja jos joudutaan oppositioon, niin aletaan heti kampittaa hallitusta seuraavia vaaleja silmällä pitäen.


Siksi suomalaiset voivat tervehtiä ilolla uutisia Yhtenäisen Venäjän vaalivoitosta ja onnitella heitä. Heidän voittonsa takaa rauhallisten olojen jatkumisen Suomen ja Venäjän yhteisellä alueella.VAALIMAINOS KAZANISSA

(kuva Wikimedia Commons)

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt