• Admin

VAARALLISTA PELIÄ

Äskettäin Tshekin tasavalta määräsi 18 venäläistä diplomaattia poistumaan maasta. Mikä tähän oli syynä?

Vuoden 2014 loppupuolella Tshekissä tapahtui räjähdyksiä ammusvarastolla kahtena päivänä, ensin lokakuun puolessavälissä ja uudelleen joulukuun alussa. Kyse ei ollut maan armeijaan liittyvästä varikosta, vaan tilat oli vuokrannut yksityinen yritys.

Epäilyjen mukaan bulgarialainen asekauppias aikoi viedä sotateollisuuden tarvikkeita Ukrainaan, jonka alueelle Venäjä oli siis tunkeutunut alkuvuodesta 2014.

Tästä asevarikon tihutyöstä on syytetty venäläisiä. Räjähdyksissä kuoli kaksi ihmistä.


Koko totuutta tästä vuosien takaisesta tapahtumasarjasta me emme täällä voi tietää, mutta se on sanottava, että melko raju temppu se oli kuitenkin. Venäläiset eivät tietystikään myöntäneet olleensa räjähdysten takana. Mutta jos kuvitellaan, että olisivatkin olleet, niin kyse on kovan luokan "näytöstä" tai "benchmarkkauksesta": tähänkin me pystymme.


Vaatii tehokasta tiedustelutoimintaa saada selville viholliselle tulevan täydennyskuljetuksen sijainti. Tshekki ja Ukraina eivät edes ole naapurivaltioita. Tientynlaista röyhkeyttä tai määrätietoisuutta vaatii myös se, jos räjäyttää asevaraston ilmaan puolueettomassa maassa.

Jos ajatellaan Suomea, olisi aika kylmäävä ajatus, että vastustaja pääsisi iskemään johonkin meidän varikollemme tai esimerkiksi ammustehtaaseen. No, varmasti silloin sota-aikaan pelättiin desanttien iskuja, mutta hyvin pärjättiin. Vaikea arvioida, olisiko tällainen sabotaasitoiminta nykyaikana helpompaa vai vaikeampaa. Ainakin elämme jo valmiiksi kansainvälisessä ympäristössä ja tietoa on helpommin saatavilla, verrattuna 40-lukuun. Ihmiset ja tieto liikkuvat siis nopeammin, ja tietyt asiat on helpompi suorittaa.


Mainitun bulgarialaisen asekauppiaan terveydentila huonontui olellisesti puolisen vuotta räjäytysten jälkeen. Joidenkin mielestä tämäkin voi kertoa siitä, että tiettyjen vastustajien kanssa kannattaa olla varovainen. Mieluummin kannattaa välttää heidän vastustajakseen ryhtymistä.

Eipä ole aiemmin tullut mieleen tämä asia: toivottavasti Suomi ei myy aseita tai muuta kalustoa Venäjän vihollisille tai muutenkaan sen pahimmille vastustajille, kilpailijoille tai muille riitapukareille.

Tätäkin kautta voi joutua konfliktin osapuoleksi.

Valtion johdossa ja puolustusvoimien puolella tämä asia on luultavasti kyllä tiedostettu. Toisaalta aina välillä kuulee mainintoja siitä, miten Suomen systeemien pitää tai pitäisi olla yhteensopivia muiden länsimaiden sotakoneiden kanssa. Mutta se lienee eri juttu.
Suomi Venäjä blogi info Tshekki Ukraina konflikti ammusvarasto varikko räjähdys
LOPPUIKO AMMUKSET?
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt