• Admin

VENÄJÄ RAUHAN RAKENTAJANA AFGANISTANISSA

Sillä aikaa, kun Suomi ja muut länsimaiset miehittäjät keräilevät kiireesti kamojaan ja koittavat hoitaa itsensä kotiin Afganistanista, Venäjän lähetystö Kabulissa on rauhan tyyssija. Heidän ei tarvitse pelätä Talibanin kostoa. Joidenkin mielestä tämä sopu Venäjän ja Talibanin välillä voi tuntua oudolta ja jopa väärältä. Ystävällismieliset välit eivät kuitenkaan ole vain seurausta Afganistanin vallan vaihtumisesta, vaan pitemmän prosessin tulos.


Venäjällä oli omat yhteydet ja kehityskeskustelut Afganistanin länsimielisen hallituksen kanssa. Afganistanin presidentti Hamid Karzai tapasi Vladimir Putinin lukuisia kertoja, jopa sen jälkeen, kun hänen aikansa presidenttinä oli ohi. Venäjän kanssa keskusteltiin mm. kauppasuhteista, yhteistyöstä koulutuksen ja kulttuurin aloilla sekä terrorismin ja huumeiden salakuljetuksen estämisestä.

Samoin Putin on tavannut Karzain seuraajan useaan otteeseen. Venäjä on jo vuosien ajan pohtinut tietä rauhaan ja parempaan tulevaisuuteen tuolla suunnalla. Siitä osoituksena mm. vuoden 2017 konferenssi Sotshissa, jossa olivat paikalla esimerkiksi Putin, Karzai ja Alibaban perustaja, kymmenien miljardien mies Jack Ma.

Tänä kesänä Talibanin edustajat ovat käyneet Moskovassa järjestetyissä rauhanneuvotteluissa.

Se onkin osoitus Venäjän poikkeuksellisesta kuuntelevasta ja suvaitsevaisesta politiikasta, kun he ovat Afganistanin ystäviä riippumatta siitä, onko vallassa länsimielinen hallitus vai Taliban tai kuka tahansa. Venäjällä on siis täysin toisenlainen linja kuin esimerkiksi Suomella, joka ei tule toimeen naapurinsa kanssa, vaan kääntää selkänsä Venäjälle ja vaikenee.

Helsingin Sanomien päätoimittaja kirjoittikin keväällä tai alkukesästä huomionsa siitä, miten Suomella ei enää näytä olevan suhteita Venäjälle muuten kuin EU:n kautta. Tästä saatiin jäätävä esimerkki, kun ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Venäjällä. Siellä hän puhui EU:n suulla, ei Suomen edustajana. Hän korosti puheessaan sitä, että ei ole olemassa erikseen Suomen linjaa, vaan Euroopan unionin yhteinen linja. Saattoi ne Venäjän edustajat ihmetellä, että mitä vi***a, tämä Suomen ministeri tuli tänne sönköttämään jotain EU-juttuja.


Venäjä on aktiivinen, rakentava ja ratkaisukeskeinen neuvottelija, kun taas Suomi alkaa murjottamaan ja painuu Yhdysvaltojen ja EU:n selän taakse piiloon.

On se nyt kummallista, kun Afganistanilla on paremmat suhteet Venäjään kuin Suomella. Siitä voi päätellä miten huonosti Suomi on onnistunut ulkopolitiikassaan ja idänsuhteissa.Venäjällä (välillä Neuvostoliitolla) ja Afganistanilla on kylläkin takana jo pitkä ystävyys. Reilun sadan vuoden aikana on ollut vain välillä pientä välirikkoa. Neuvostoliitto auttoi suuresti Afganistania rakentamalla teitä, maantietunneleita, Kabulin lentokentän ja korkeakoulun ja niin edelleen. Yllättävän modernin ja avoimen näköistä meininkiä oli siellä päin 1950- ja 60-luvuilla.

Sittenhän - yllätys, yllätys - pahamaineisen CIA:n agentit astuivat Afganistanin maaperälle, ja - yllätys, yllätys - sen jälkeen kaikki onkin mennyt "perseelleen" Afganistanissa.


Tuo Neuvostoliiton antama tuki oli oikeasti hyödyllistä apua ja yhteistyötä. Se tuotti näkyviä tuloksia ja kehitystä, boostia koko valtiolle. Toisin on ollut 2000-luvulla, kun Suomi ja muut länsimaat ovat työntäneet sinne rahaa kaiken maailman projekteihin ja hallintohimmeleihin. Ja afgaanit on haistaneet helpon rahan, vetäneet välistä ja oppineet elämään lännen tukirahoilla. Ja kun se tuki otetaan pois... kävi niin kuin kävi. Kuin ilmapallosta karkaisi ilmat pihalle.

On se kamala, millaiseen soppaan Suomi lähti mukaan Afganistaniin. Lähemmäs miljardi euroa siihen kului ja Suomeen saapui vuosien mittaan kymmeniä tuhansia afgaaneja. Kukaan ei tiedä paljonko heidän asuttamisestaan koitunut kustannuksia. Ja ne kulut eivät häviä mihinkään tulevaisuudessa. No, osa voi olla ihan työssäkäyviä, mutta silti kalliiksi tuli tämä Afganistaniin lähteminen Suomelle.

Yhdysvallat pääpukarina lähti Irakiin ja Afganistaniin miehittämään muslimien maita ja kutsuivat mukaan muita länsiliittoutuneita. Ja sen seurauksena Eurooppaan on tullut hirmuisesti maahanmuuttajia, mikä on muuttanut pysyvästi läntistä Eurooppaa. Eli vielä kerran kiitos ihan vi***ti Yhdysvalloille ja myös Suomen päättäjille, jotka halusivat lähteä Afganistaniin osoittaakseen olevansa oikein tosi länkkäreitä.


Tämän Afganistanin miehityksen aiheuttama kansainvaellus, tuhansien miljardien valuminen lähes Kankkulan kaivoon ja miehityksen päättyminen kaaokseen... siinä oikeastaan kulminoituu länsimaisen liberaalin mutta tekopyhän aikakauden lopputulema. Tämä on eräänlainen huippukohta ja kääntöpiste, jolloin ymmärretään, ettei näin voi jatkua. Ja ettei kaikkea voi muuttaa.

Suomenkin on syytä oppia jotakin Afganistanista. Yleisesti on tiedossa, miten tehotonta kehitysapu on, ja miten suuresti korruptio syö sen tehoa. Siinä yksi kehityskohde. Toinen opetus on se, ettei suomalaisia sotilaita tule lähettää ulkomaille. Ei varsinkaan miehittämään jotakin kaukaista maata.

Puolustusvoimat on nykyään kuin matkatoimisto. Roudataan afgaaneja Suomeen lentokoneella, ja noudetaan pakolaisia, jotka oli lomalla konfliktialueella. Ja suomalaisille sotilaille tarjotaan elämysmatkoja tarunhohtoiseen Afganistaniin, täysihoidolla. Ja käydään harjoituksissa eri maissa. Ja käydään marssimassa sotaa käyvän maan paraatissa. Itsenäisyyspäivän paraati Ukrainassa ei ollut tavallinen juhla, vaan ennemmin poliittinen mielenosoitus, jossa suomalaiset sotilaat kävivät marssimassa. Mistä lähtien tällainen on ollut sallittua? Miksi verorahoja käytetään sotilasporukoiden ulkomaanmatkoihin?

Joku raja tässäkin alkaa tulla vastaan. Sotilaiden on opittava pysymään Suomen rajojen sisäpuolella. Ei pitäisi olla vaikeaa. Vai tarvitaanko joku uusi konflikti ja lisää vainajia, ennen kuin Suomen sotilaat malttavat olla lähtemättä kotimaastaan milloin minnekin oman harrastuksensa takia, veronmaksajien kustannuksella?

Kolmas Afganistanin opetus: armeijan määrärahoja on leikattava tuntuvasti. Ei ole mitään järkeä, eikä mitään tarvetta maksella verorahoista jonkun toisen maan miehitysoperaation kustannuksia eikä muitakaan ulkomaanmatkoja sotilasporukoille. Sitä varten Suomen armeija ei ole olemassa, että mennään miehittämään jotakin kaukaista maata veronmaksajien rahoilla.


Muutenkin koko Afganistanin seikkailu on niin skandaalinkäryinen, että eihän tässä enää edes tiedä minkä perässä ne Suomenkin armeijan upseerit on sinne lähteneet. Taistelumoraali oli alhainen ja kaikki päättyi tappioon ja kaaokseen. On raportoitu siitä miten suomalaisten rakennuttamasta vankilasta tuli bordelli, sotilaat käyttävät huumeita ja tappavat siviilejä, lahjukset vaihtavat omistajaa ja länsiliittoutuneet seuraavat sivusta paikallisten homopedofiilien lapsenraiskausorgioita.

Tämä viimeksi mainittu asia kertoo karua kieltään siitä, miten häikäilemättömiä keinoja amerikkalaiset käyttävät omien etujensa vuoksi, vielä nykyäänkin. Perkele, pedofiilien annetaan hillua mielensä mukaan, ja vielä sotilaiden tukikohdassa. Olisi erittäin vaikea uskoa, jos joku sanoisi, ettei suomalaiset tienneet tästä mitään yhdeksäntoista vuoden jälkeenkään.

Jo aiemmissa rauhanturvaoperaatioissa suomalaiset ovat havainneet arabialaisten rauhanturvaajien harrastavan suhteita samaa sukupuolta olevien tovereidensa kanssa. Sitä on pitänyt vain sietää. Niinpä ei olisi ihmekään, jos suomalaiset ovat tienneet tästä afgaanisotilaiden pedofiliakulttuurista, mutta he ovat vain antaneet asian olla ja keskittyneet oman, ainutkertaisen sotakokemuksensa suorittamiseen. Jos näin on asia, niin kyseessä on äärimmäisen vakava asia ja häpeällinen, anteeksiantamaton laiminlyönti koko puolustusvoimilta.

Jos suomalaiset ovat tienneet, niin vähintä mitä he olisivat voineet tehdä, olisi sanoa että tätä emme voi hyväksyä, nyt menee liian pitkälle. Ja käyneet ilmoittamassa, että Suomen puolustusvoimat poistuvat lopullisesti Afganistanista.

Tästä asiasta tullaan vaatimaan selvitystä puolustusvoimilta. Ovatko suomalaiset tehneet yhteistyötä lasten hyväksikäyttäjien kanssa? Ovatko he havainneet em. toimintaa omissa majoitustiloissaan taikka muualla tukikohdissa? Jos ovat, niin onko asiasta raportoitu viranomaisille?


Venäjä teki viisaasti, kun jättäytyi pois Afganistanin rauhanturvaoperaatiosta. He säästivät paljon vaivaa ja rahaa, eikä heille tullut maahanmuuttajien vyöryä. Nytkin Venäjä ilmoitti, ettei se ota maahanmuuttajia Afganistanista turvallisuusnäkökohtiin vedoten.

Sen sijaan Venäjä on rauhan asialla ja suhtautuu tulevaisuuteen tyynesti ja sovittelevasti. Siitä voisi Suomikin ottaa esimerkkiä.


Kiina on jo jonkin verran tehnyt yhteistyötä afgaanien kanssa kaivos- ja infra-asioissa, ja se työ tulee jatkumaan ja laajenemaan. Talibanitkin ovat varmasti aiempaa avoimempia kehittämään maataan, nyt kun tiedossa on luotettavat ja vakaat kumppanit. Kiina tulee saamaan paljon tärkeitä mineraaleja Afganistanista, ja pystyy mm. valmistamaan kansalle sähköautoja. Afganistanin luonnonvarat jäävät hyödyntämättä Euroopalta ja USA:lta. Suomikin jonkin verran koulutti kaivosalan ihmisiä tuonne Afganistaniin, mutta se projekti on varmasti nyt ohi.

Toisaalta Suomen ei enää tarvitse työntää lisää rahaa tuohon maahan, sehän on positiivista. Se ei ollut tehokasta toimintaa. Kiina sen sijaan tekee asioita tehokkaasti ja molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla eri puolilla maailmaa.

Suomi voi siis ottaa mallia Venäjän rauhanneuvottelutaidoista ja -halukkuudesta, sekä Kiinan tehokkaasta rahankäytöstä.


Viimein siis Afganistan on vapautettu 20-vuotisesta miehitysvallasta, ja heidän annetaan elää omaa elämäänsä ja toteuttaa omaa ikiaikaista kulttuuriaan. Ei se huono juttu olisi, jos Yhdysvallat olisikin onnistunut muuttamaan nämä muslimimaat pysyvästi. Mutta se oli vain kuvitelmaa. Tehtävä oli lähes mahdoton eikä toteutuminen ollut lähelläkään.

Afganistan on tunnetusti yksi maailman kauneimpia valtioita luontonsa puolesta. Annetaan heidän siis olla siellä kauniissa maassaan niin kuin haluavat, ja rakentaa maata parhaaksi katsomallaan tavalla.


HAMID KARZAI, VLADIMIR PUTIN, JACK MA

VAPAA AFGANISTAN

UPEAT MAISEMAT


VIHREÄT NIITYT


(kuvat 1 kremlin.ru 2 ja 4 Shutterstock 3 tuntematon)Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt