• Admin

VAPPU - TYÖVÄEN JUHLAPÄIVÄ

Toukokuun ensimmäinen on perinteisesti ollut työväen ja punalippujen päivä, niin Venäjällä kuin Suomessakin. Vielä nykyäänkin Venäjällä järjestetään työväen juhlapäivänä kulkueita, joissa punaliput, banderollit, ja välillä jopa Stalinin ja Leninin kuvat ovat näkyvässä roolissa. Kyse on perinteiden vaalimisesta ja vanhojen aikojen muistelusta. Ehkäpä osittain myös vahvasta kansallistunteesta, olihan Neuvostoliitto vahva tekijä vuosikymmenten ajan.VAPPU 2018 MOSKOVASSA


Nykyään kuitenkin vappu on melko saman tyylinen päivä Suomessa ja Venäjällä. Venäjällä vain alkoholin myyminen lopetetaan hyvissä ajoin, jotta juhla säilyy siistimpänä.


Varmasti monien mielestä ajatus työväen juhlasta voi tuntua kaukaiselta ja jopa historiaan kuuluvalta asialta. Niin monet tekevät työtänsä tietokoneen tai muun digitaalisen laitteen avulla, ja tavallaan ollaan siirrytty palveluiden yhteiskuntaan.

Työväelle on silti edelleenkin tarvetta, vaikka perus "duunariammattien" arvostus onkin vähentynyt, erityisesti nuorten mielissä. Kyse on kriittisestä ja tärkeästä asiasta koko yhteiskunnan kannalta.


On totta, että paljon teollisuuden työpaikkoja on kadonnut Suomesta. Esimerkkejä on helppo löytää: tekstiiliteollisuus, puhelinten valmistus, paperitehtaiden sulkemiset.

Tässä katsannossa on siis ihmeellistä, miten meillä on vakava työvoimapula eräällä tärkeällä teollisuuden alalla: metalliteollisuudessa. On erittäin tärkeätä ja hienoa, että meillä on tällainen ala, joka yhä 2020-luvulla on kilpailukykyinen. Aivan hyvin voisi olla niin, että myös metalliala olisi menetetty halvempiin maihin.

Perinteet ja osaaminen yhdistettynä nykyaikaiseen tekniikkaan on metallin menestyksen salaisuus. Suomessa on paljon alan yrityksiä, jotka investoivat huipputeknisiin koneisiin, automatisaatioon ja digitalisaatioon.


Liittyykö tämä sitten jotenkin Venäjään?

Kyllä liittyy. Nimittäin, paljon on yrityksiä, joilla olisi töitä tehtävänä, mutta joilla on vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä. Usein joudutaan tilaamaan vuokratyöntekijä Venäjältä tai jostain toisesta itäisen Euroopan maasta, kuten Ukrainasta tai Virosta.

Jossakin on epäonnistuttu pahasti, kun Suomessa on paljon työttömiä, mutta silti työvoimapula tällaisella tärkeällä perusteollisuuden alalla kuin metalli. Toki tämä ongelma on tunnistettu ja monissa paikoissa on käynnissä erilaisia projekteja tai kampanjoita, joilla metallialan imagoa pyritään tuomaan esille nykyaikaisessa valossa. Tämä ei tunnu kuitenkaan riittävän, sillä työvoimapula vain pahenee. Siitä todistavat alan lehdet ja avointen työpaikkojen määrä.

Edes koronaepidemia ei horjuttanut metallialan vahvaa virettä juuri millään tavalla. Olisi myös voinut kuvitella, että palvelualojen kärsiessä koronasta, olisi sieltä hakeutunut ihmisiä metallialan pariin, mutta tällaisia viestejä ei ole kuulunut.


On kyllä niinkin, että myös metallin töihin tarvitaan osaamista ja ammattitaitoa. Ei sinne ketä tahansa voi laittaa töihin tuosta vain. Tämä vaikuttaa rekrytointivaikeuksiin, samoin kuin alan

tietynlainen fyysisyys.

Jo nousukaudella ennen vuonna 2008 alkanutta finanssikriisiä Suomeen oli tullut venäläisiä työntekijöitä paikkaamaan metallialan työvoimapulaa. Silloinkaan heitä ei silti ollut riittävästi.


Tilanne on kestämätön, sillä meillä ei todellakaan ole montaa alaa, joka tuottaisi verotuloja ulkomaille viennin kautta. Näin ei voi jatkua.

Metallialalla on paljon vientiyrityksiä, ja on huono juttu jos niille tai niiden alihankkijoille ei löydy työntekijöitä. Sillä on vaikutusta myös yritysten kehittymiseen ja Suomen työllisyyteen.

Tunnettua onkin, että esimerkiksi Turun ja Rauman telakat toimivat pitkälti ulkomaisten työntekijöiden varassa. Jostakin niitä työntekijöitä vaan pitää saada, vaikka suomalaisia kiinnostuneita ja osaavia ihmisiä ei ole saatavilla.

Tälläkin hetkellä metallialalla on krooninen, satojen työntekijöiden vaje.


Siispä on sanottava näin: Suomessa ei ole riittävästi venäläisiä ja itäeurooppalaisia työntekijöitä. Siellä täällä muutamia ihmisiä on tullut Suomeen myös ammatilliseen koulutukseen ja sitä kautta töihin, mutta heitä tarvitaan paljon lisää.

Kyseessä on Suomen ja sen tulevaisuuden kannalta kriittinen aihe. Vain ulkomaiset työntekijät voivat korjata tilanteen ja auttaa Suomea.


Venäläiset työläiset, tervetuloa Suomeen. Teitä tarvitaan.KYLLÄ TEKEVÄLLE TÖITÄ LÖYTYYViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt