• Admin

SUOMEN LOPETETTAVA VENÄLÄISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN RIISTÄMINEN!

On tullut ilmi useita räikeitä tapauksia, joissa suomalaiset riistäjäkapitalistit ovat lähettäneet venäläiset työntekijät kotimatkalle ilman että nämä olisivat saaneet sen palkan, mikä heille lain mukaan kuuluisi.

Kyse ei ole yksittäistapauksista, vaan laajamittainen hyväksikäyttö on osuva kuvaus tästä ilmiöstä. Asian vakavuutta ei ole syytä epäillä, kun Suomen kolmanneksi suurin ammattiliitto, Teollisuusliitto, kirjoittaa aiheesta omassa lehdessään (Tekijä 4/2021).


Ei varmaan ollut Teollisuusliitollekaan mieluisa tehtävä kirjoittaa tästä aiheesta ja tutkia erilaisia väärinkäytöksiä. Toisaalta juuri siksi ammattiliitot ovat olemassa, että ne puolustavat ja kehittävät työntekijöiden asemaa ja välittävät tietoa.

Tässä muutamia poimintoja Tekijä-lehden artikkelista, joista piirtyy kuva ulkomailta tulevien maataloustyöntekijöiden ja kausityöntekijöiden kohtelusta Suomessa:


Jaroslav ja hänen vaimonsa tulivat Suomeen töihin vihannestilalle. Työsopimuksen mukaan töitä piti olla 40 tuntia viikossa, mutta useimmiten vaimolle sanottiin, että hänelle ei olekaan töitä, vaan hänen pitää pysyä pukuhuoneessa. Välillä oli töitä vartiksi tai puoleksi tunniksi. Vaikka töitä ei juuri ollut, hänen ei annettu lähteä kotimaahansa.

He pitivät tärkeänä suomen kielen oppimista, ja sopivat osallistuvansa kansalaisopiston kielikurssille kahdesti viikossa työajan puitteissa. Työnantaja kuitenkin teetti ylitöitä juuri noina päivinä, joten siihen tyssäsi kielen opettelu. Luultavasti työnantaja piti haitallisena sitä jos työläiset olisivat oppineet kieltä. Kielitaidottomina he ovat helpommin riistettäviä ja tietävät vähemmän.

Ylitöistä ei koskaan maksettu lisiä. Jos ylitöitä oli tehty 300 tuntia, sai maksun vain 240-250 tunnilta. Eli viikon, puolentoista viikon ilmaiset työt.


Sanomalehdessä eräästä mansikanviljelijästä tehtiin suoranainen sankari, mutta ennen toimittajan vierailua isäntä oli uhkaillut työntekijöitä. Jos joku työläinen sanoo toimittajalle yhdenkään negatiivisen sanan, tämä joutuu heti lähtemään takaisin kotimaahansa. Toimittajalle näytettiin vain paras asuntola, mutta ala-arvoiset asuntolat jäivät näyttämättä.


Jutussa kerrotaan myös Oleksandrasta, joka sai 1,5 kuukauden työstä käteen 924 euroa.

"Suomalaista suurta marja- ja vihannestilaa ylistetään alan lehdessä maalaisunelmaksi. Isäntä esittäytyy maaseutuyrittäjien nohevana mannekiinina eri medioissa. Koronakeväänä maahantulorajoitukset uhkaavat ulkomaisten työntekijöiden maahanpääsyä. Julkisuudessa isäntä suosittelee alaa suomalaisillekin. Hänen mukaansa mansikanpoimija voi päästä 10 euron tuntiansioihin, mitä hän ei pidän huonona. Isäntä toivoo, että maataloudesta muodostuisi ihmisille nyt parempi kuva."

Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Ulkomaisillekin työntekijöille kympin tuntipalkka jää suurimmalta osalta vain haaveeksi ja mielikuva suomalaisesta maataloudesta karuksi.

Oleksandra majoittuu kuumassa, kärpäsiä vilisevässä varastohallissa kerrossängyssä.

Ensimmäisenä työpäivänä hän saa työskennellä helteessä yhdeksän tuntia, johon sisältyy yksi tauko. Väsymys iskee, ja niin myös vironvenäläisen työnjohtajan tylytys. Ilmeisesti tämän työnjohtajan tehtävänä on pitää yllä tyly ja alistava työkulttuuri. Hän myös perii jokaiselta 150 euron välityspalkkion.


Myös tilan isäntä pyrkii pitämään työntekijät nöyrinä.

"Minulla on sata suomalaista työntekijää odottamassa! Painukaa helvettiin, jos ei kiinnosta! No fucking bullshit anymore", hän mesoaa salaa nauhoitetulla videolla.

- Kun menemme sovitusti hakemaan palkkalaskelmaa, isäntä alkaa huutaa. Ettekö näe, että minulla on muuta tekemistä! Sen jälkeen kukaan ei enää uskalla puhua asiakirjoista mitään.

Henkisen väkivallan avulla siis halutaan pitää ihmiset hiljaisina ja epätietoisina.


- Yksi pariskunta sai yhteensä 500 euroa kirjekuoressa kahden viikon työstä. He olivat tehneet työtä 11 tuntia päivässä käytännössä ilman vapaapäiviä, kertoo Oleksandra.


Alan työnantajien taktiikkana tuntuu olevan palkkojen polkeminen. Jos alettaisi maksaa 9 euroa tunnissa, suomalaisetkin voisivat kiinnostua maataloustöistä, ja tällöin riistettävien työntekijöiden virta ulkomailta voisi tyrehtyä.

Valitellaan työvoimapulaa, mutta ulkomailta otetaan halpatyövoimaa ja säästetään rahaa.Artikkelin yhtenä väliotsikkona oli "Suomi - vain kuvitelma oikeusvaltiosta". Aika pysäyttävä sanonta.

Maatalous on niin tärkeä ja kriittinen ala, mutta silti meininki on tällaista. Juuri näille raskaan työn tekijöille, jotka tekevät pitkiä päiviä vaativissa olosuhteissa, kuuluisi maksaa hyvää palkkaa.

On se kummallista, kun maatalousyritykset ovat suuria tukien saajia - heille on erityiset tuet myös syrjäisen sijainnin ja maalaiskylien työllisyyden takia - ja palkat ovat muutenkin matalia, mutta silti pitää riistää työläisiä ja polkea palkkoja.

Paljon puhutaan maaseutuelinkeinojen huonosta kannattavuudesta, eivätkä ne yrittäjät useinkaan pääse ainakaan vaurastumaan työllään. Mutta kyllä näiden marja- ja vihannestilojen kohdalla herää epäilys, että lekotteleeko yrittäjät etelän auringon alla talvikauden ajan, kun on kuitattu yritystuet, myyty sato ja lähetetty riistetyt työntekijät kotiin.


Itse asiassa ukrainalaiset ovat suurin kausityöntekijöiden ryhmä, mutta on paljon venäläisiä ja muitakin. Ajattelevatko suomalaiset työnantajat kausityöntekijöiden olevan jonkinlaisia ali-ihmisiä, joilla voi teettää paljon raskasta työtä, mutta jotka eivät tarvitse kuin pienen palkan?

Tunnetusti myös rakennusalalla on ollut paljon tätä ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että nämä rikokset eivät kohdistu vain siihen yksittäiseen, riistettyyn työntekijään, vaan ne ovat samalla petos myös hänen kansaansa ja kotimaataan kohtaan. Minkälaista olisi, jos suuri joukko suomalaisia lähtisi johonkin maahan töihin matkalaukut täynnä unelmia, mutta perillä odottaisivat karut olosuhteet, raskas työ, pitkät työpäivät, tyly kohtelu, rikotut lupaukset, pienet palkat ja saamatta jääneet ylityökorvaukset?

Kyllä siitä nousisi melkoinen haloo. Mutta näiden omien ongelmien ja laittomuuksien ratkaiseminen ei herätä suurtakaan kiinnostusta.

Teollisuusliitto kylläkin on panostanut tähän asiaan ainakin lisäämällä tiedotusta tiloille ja työntekijöille, joten ehkä asiat ovat tänä vuonna paremmin. Tuon Tekijä-lehden jutun mukaan arviolta 90% ukrainalaisista on kohdannut ongelmia Suomessa, joten tuskin kuitenkaan on helppo siirtyä reiluun toimintaan tuosta vaan. Palkkoja pimittäviä työnantajia ei ole helppo saada vastaamaan teoistaan.

Uskotaan nyt kuitenkin, että tulevaisuudessa asiat ovat paremmin. Rakennusalalla veroasiat ja työluvat on saatu paremmin kontrolliin, ja tiedotus työntekijöiden oikeuksista eri kielillä on korjannut tilannetta verrattuna pariin aiempaan vuosikymmeneen.

Tuskin siis Venäjänkään tarvitsee lähteä panssarivaunujen kera perimään saatavia itäsuomalaisilta marjatiloilta, vaikka eikös heillä ollut joku tällainen velvollisuus suojella myös ulkomailla olevia kansalaisiaan.


Suomi kyllä tarvitsee enenevissä määrin työntekijöitä entisistä Neuvostoliiton maista, mutta reilu peli pitää olla.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt