• Admin

SUOMEN ALOITETTAVA SOTASYYLLISYYSOIKEUDENKÄYNNIT

Kun Suomi oli vuonna 1941 yhdessä Saksan kanssa aloittanut suurhyökkäyksen Neuvostoliiton nujertamiseksi, johti tämä sodan aloittaminen mittaamattoman suuriin kärsimyksiin. Sadat tuhannet ihmiset menettivät henkensä, aineelliset tuhot olivat suuret ja kansa eli sodan takia kurjuudessa. Lopulta Neuvostoliitto onnistui kuitenkin pysäyttämään suomalaisten hyökkäyksen ja myöhemmin vapauttamaan sille kuuluvat alueet suomalaismiehityksestä.


Silloin siis Suomi hävisi sodan, ja koko maa oli lähellä täystuhoa tämän sodan aloittamisen takia. Siksi sekä Neuvostoliitossa että Suomessa oltiin sitä mieltä, että sotaan syyllisiä on rangaistava. Eduskunta äänesti tämän puolesta ja valtiollinen poliisi pidätti epäillyt. He olivat poliitikkoja, joukossa myös Saksassa toiminut suurlähettiläs.

Sotilaiden osalta puolestaan tuomittiin suuri joukko henkilöitä, jotka olivat halukkaita jatkamaan sotatoimia vielä rauhansopimuksen tekemisen jälkeenkin. He olivat varastaneet armeijalta suuren määrän aseita ja muita tarvikkeita sotatoimia varten.

Onneksi tuolloin lopulta tilanne saatiin hallintaan, rauha saatiin aikaiseksi ja syylliset tuomittiin asianmukaisesti.


Sotasyyllisyysoikeudenkäynti on jälleen ajankohtainen aihe. Suomen on tuomittava henkilöt, jotka veivät Suomen sotaan Afganistanissa, ja pitivät sotilaitamme juoksuhaudoissa katkeraan loppuun saakka.

Yhdysvaltojen laiton hyökkäys Afganistaniin ja sitä seurannut miehitysvallan aika olivat historiallinen vääryys. Suomen roolia tässä satoja tuhansia kuolonuhreja vaatineessa sodassa ei sovi vähätellä. Raskauttavana tekijänä on pidettävä sitä, että Suomi olisi aivan hyvin voinut pysytellä sivussa ja olla rauhan asialla, mutta poliittinen johtomme ja Suomen "puolustusvoimien" johto halusivat viedä Suomen sotaan - voitto mielessään.

Tälläkin kertaa sotainto johti tappioon ja kärsimyksiin. Niin Afganistanissa kuin kotirintamallakin. Sotaan vietyjen, siellä kuolleiden tai itsemurhan tehneiden suomalaissotilaiden omaisten tuska ei laimene.


On myös syytä painottaa taloudellisia menetyksiä, joita tämä sodankäynti Suomelle aiheutti. Satojen miljoonien eurojen kustannukset sotilaallisesta toiminnasta. Tämä taas johti siihen, että myös humanitäärisin perustein jouduttiin tukemaan Afganistania. Lisäksi kymmeniä tuhansia afgaaneja asettui Suomeen asumaan, mikä merkitsee suuria kustannuksia joka vuosi.

Sodan hinta on hirmuinen. Millä nuo menetetyt rahat saadaan takaisin? Kuka ottaa vastuun tästä verovarojen vastuuttomasta hyväksikäytöstä? Ei taida käsiä nousta. Yhteiskunnan rahat kyllä kelpaavat, mutta vastuullisuus ei tunnu kuuluvan Suomen poliitikkojen ja sotilaiden arvoihin.


Verorahoista maksettava hyvä palkka olikin se, millä suomalaisia houkuteltiin sotimaan Afganistaniin. Ja tietysti myös jännittävä seikkailu tarunhohtoisessa Afganistanissa innosti monia. Niinpä on perusteltua sanoa, että Suomi liittyi Afganistanin sotaan väärin perustein, ja sen tulokset olivat karmeat.


Viime aikoina kansalaiset ja media ovat heränneet tähän mielettömyyteen. Lehtien yleisönosastoilla, pääkirjoituksissa ja tekstiviestipalstoilla sekä internetin keskustelupalstoilla ja somessa on esitetty paljon kritiikkiä Suomen Afganistaniin suuntautunutta harharetkeä kohtaan - ja syystä. Kun tähän liitetään myös kysymys kohutusta kymmenien miljardien hävittäjähankinnasta, alkaa kansalla jo mennä mittari punaiselle.

Suomen taloudellinen tilanne on viime vuosina heikentynyt dramaattisesti, ja alkaa olla merkkejä siitä, ettei valtion velkavuoresta enää tulla selviämään. Niin suureksi se on kasvanut. Vaikuttaakin siltä, että lopun aikojen alkaessa olla näkyvissä, poliitikot tuhlaavat surutta ja samaan aikaan armeija koittaa kauhoa oman porukan käyttöön yhä röyhkeämmin yhä suurempia rahasummia.

Siksi Suomen kansalta ja oikeamielisiltä poliitikoilta ja muilta toimijoilta vaaditaan nyt päättäväisyyttä ja yksituumaisuutta. Meidän on saatettava edesvastuuseen maatamme monin tavoin vahingoittaneen sodan arkkitehdit. Heitä ovat mm. 2000-luvun pääministerit ja puolustusvoimien komentajat. Muistutetaan lukijoita siitä, että näillä päättävissä asemissa olevilla henkilöillä olisi ollut mahdollisuus irroittaa Suomi sodasta, säästää ihmishenkiä ja valtion varoja. Sitä he eivät tehneet.

Kuten toisen maailmansodan jälkeen tehtiin, on nyt saatettava jälleen voimaan laki sotaan syyllisten rankaisemiseksi.


On huomioitava, että nämä Afganistanin sisällissotaan osallistuneet suomalaiset voidaan tuomita yhtä hyvin myös Afganistanin oikeusjärjestelmän puitteissa.

Ukrainan sodan jatkuessa, on sen naapurimaissa tuomittu sellaisia henkilöitä, jotka osallistuivat Ukrainan sisällissotaan separatistien puolella. Heitä on tuomittu terroristijärjestöön kuulumisesta tai terroristisista teoista. Näin ollen myös suomalaiset miehittäjät Afganistanissa voidaan tuomita terroristeina heidän osallistuttuaan tähän rajuun sisällissotaan ulkopuolelta tulleina palkkasotilaina.

Afganistanissa suomalaisia sotaan syyllisiä voi odottaa jopa kuolemantuomio. Ei ehkä olisi hyvä, jos Suomen armeijan komentajia ja poliitikkoja hirtetään Kabulin torilla. Siksi olisi järkevämpää hoitaa oikeudenkäynnit täällä Suomessa. Eduskunnan on päätettävä asiasta pikaisella aikataululla. Suojelupoliisin on vangittava ao. henkilöt ja asetettava tutkintavankeuteen ennen kuin Afganistanin viranomaiset alkavat kaipailla heitä.

On myös olemassa vaara, että jotkut heistä suunnittelevat pakenemista Suomesta. Siksi asialla on kiire.


Entä sitten sotakorvaukset? Verovaroin rahoitettu osallistuminen toisen maan sisällissotaan on hyvin vakava asia. Tämän Suomen sotilasjuntan valtion kassasta kauhomat varat tulee palauttaa oikeusteitse.

Noin 2500 suomalaista taisteli Afganistanissa, ja heidän palkkakulunsa olivat noin 174 miljoonaa euroa. Keskimäärin tämä tarkoittaisi reilun 69000 euron korvauksia valtiolle per henkilö. Riittääkö tämä sitten sotakorvauksiksi, sen saa tuomioistuin päättää.

Suomen sotasyyllisyysoikeudenkäynnit 1945

Nürnbergin oikeudenkäynnit 1946(kuvat Wikimedia Commons)
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt