• Admin

RUOTSIN JOUKOT VETÄYTYNEET VANHAN RAJAN TAAKSE

Vaihteeksi vähän hyviäkin uutisia. Tornion puolustuslohkolla Ruotsin joukot ovat joutuneet vetäytymään rajajoen taakse. Siitä ei kyllä oikein ole varmuutta, onko siellä mitään varsinaista rajaa enää olemassa. Jos on, niin ainakin se vuotaa kuin seula. Sieltä tulee huumeet, nuuskat, siirtolaiset, sotilasjoukot ja kaikenlaisia aseita läpi, eikä tälle voida mitään.


No, pääasia on, että ruotsalaiset saatiin pysäytettyä. Huomasivat varmaankin, että eivät he olekaan tervetulleita, vaan siviiliväestö kääntyi heitä vastaan ja poliittinen paine kävi kovaksi, kun tästä sotaretkestä nousi kansainvälinen kohu.

Niin kuin historian saatossa on monesti ennenkin käynyt, luulivat nuo ruotsalaiset varmaan tulevansa Suomeen vapauttajina ja ihailtuina sankareina, mutta todellisuus olikin toisenlainen.

Heidän kohdallaan tätä "hölmön tölväystä" voisi varmaan verrata Suomen historiassa niin sanottuun Aunuksen retkeen. Silloinhan siis pieni joukko karjalaisia nostatti toiveita Aunuksen ja Petroskoin alueiden liittämisestä Suomeen. Tämän ansiosta Suomi sitten lähetti pienehkön sotajoukon valtaamaan aluetta, ja paikallisten asukkaiden toivottiin liittyvän mukaan kapinaan laajoin joukoin. Mutta takaisin sieltä jouduttiin tulemaan.


Menohaluja ruotsalaisilla tuntui kyllä olevan. Jos heidät vielä toisen kerran päästetään Suomeen, on vaarana, että jatkavat kauemmas itään päin. Ei yllättäisi, jos ruotsalaiset siirtyisivät Venäjän rajalle ja joukolla vääntäisivät rajapuomit auki jossain syrjäisillä rajateillä. Kuin niissä kuuluisissa uutiskuvissa, kun Saksan hyökkäys Puolaan aloitti toisen maailmansodan.

Eipä olisi ensimmäinen kerta, kun Ruotsi tavoittelee laajentumista Suomeen ja Venäjälle. Niin he ovat tehneet ennenkin. Olihan Suomi ennen osa Ruotsia, ja Ruotsilla oli hallussaan välillä myös Karjalankannas, nykyisen Pietarin seutu, Viro ja osa Latviaa. Ja myös maata Saksassa, Norjassa ja jopa pieniä siirtomaa-alueita Afrikassa ja Pohjois-Amerikassa.

Ruotsi oli siis todellinen suurvalta, kuten monet meistä ovat kuulleetkin. Haikaileeko Ruotsi noiden suuruuden aikojen palauttamista, tai edes jonkinlaista vahvistumista ja profiilin kirkastamista?


Hieman yllättäen nykyään kansallismielisyys on nousussa Ruotsissa. Helsingin Sanomatkin teki jutun ruotsidemokraattien puheenjohtajasta Jimmie Åkesonista. Jutussa kerrottiin, kuinka uset muutkin puolueet ovat alkaneet tunnustaa ruotsidemokraattien olevan järkevällä linjalla. Vuoden 2015 siirtolaiskriisi, jossa Ruotsiin tuli noin 160 000 siirtolaista, on vaikuttanut yhteiskuntaan ja asenteisiin. Viime aikoina johtavat poliitikot ovat olleet pahoillaan maahanmuuton aiheuttamista ongelmista.

Patriotismi on siis kasvamassa Ruotsissa ja asevoimia rakennetaan uusiksi ja vahvemmiksi.

Perinteisesti Suomessa on uskottu uhkan tulevan idästä, mutta nykyään pitää olla varuillaan myös Ruotsin suunnan kanssa.


Tämä Ruotsin joukkojen tunkeutuminen Lappiin kertoo suurista puutteista rajan valvonnassa.

Sinne tarvitaan lisää resursseja ja myös vahvempaa aseistusta rajavartijoiden käyttöön. Korkean piikkilanka-aidan rakentaminen voisi myös tulla kyseeseen.


On selvää, ettei tämä ruotsalaisten joukkojen tulo Suomeen saa toistua.

Puolustusvoimien on käynnistettävä sisäinen tutkinta sen selvittämiseksi, mikä johti tähän katastrofiin ja ketkä olivat vastuussa. Kenen idea oli kutsua toisen maan armeija Suomeen?

Puolustusvoimien on toimitettava presidentille kirjallinen selvitys asiasta, ja oman kurinpitomenettelyn mukaisesti jaettava sanktioita asianosaisille. Henkilöstövaihdoksia on luvassa, ja joillekin varmasti tulee eteen kokonaan uuden alan opiskelu.


Tai oikeastaan armeijan sisäinen tutkintalautakunta tuskin on sopiva taho selvittämään asiaa.

Parasta on, jos sisäministeriö asettaa riippumattoman selvitystyöryhmän tutkimaan asiaa.TÄTÄKÖ NE RUOTSALAISET HALUAA?
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt