• Admin

OLYMPIAKISAT: VENÄJÄLLÄ SUOMALAINEN VALMENTAJA LENTOPALLOSSA

Tokion olympialaisissa Venäjän miesten maajoukkue tavoittelee menestystä suomalaisen päävalmentajan Tuomas Sammelvuon johdolla. Joukkueella on mahdollisuus aina olympiakultaan asti, ja se on varmasti heidän tavoitteensa.


Venäjän ja Neuvostoliiton maajoukkueella on menestyksekkäät perinteet. Yhteensä ne ovat voittaneet Euroopan mestaruuden 14 kertaa (yhteensä 22 mitalia), MM-kisat 6 kertaa (12 mitalia) ja olympiakisoista on mitalisarja 4-3-3.

Vuonna 2000 Sydneyssä Venäjä oli hopealla, 2004 ja 2008 pronssilla, ja 2012 Lontoossa he voittivat koko turnauksen.


Kevään ja kesän 2021 Maailmanliigan peleissä Sammelvuon joukkue osoitti olevansa valmis voittamaan minkä tahansa muun maan. Kuusitoista maata pelasi kukin 15 ottelua ja Venäjä voitti näistä 11. Se ei aivan riittänyt neljän joukkueen finaaliturnaukseen, mutta Venäjä onnistui voittamaan lopullisen mestarin Brasilian erin 3-0, mikä kertoo hyvää.


Pudasjärveltä kotoisin oleva 45-vuotias Tuomas Sammelvuo pelasi omalla urallaan Suomen lisäksi Ranskassa, Italiassa, Japanissa, Puolassa ja tietysti Venäjällä. Hän oli maajoukkueen kapteeni noin 15 vuotta ja pelasi miesten maajoukkueessa 296 ottelua. Se on kolmanneksi eniten kautta aikain.

Ura valmentajana sai hienon aloituksen, kun hänet nimettiin Suomen maajoukkueen päävalmentajaksi melkein heti pelaajauran loputtua. Tuossa tehtävässä hän toimi vuosina 2013-2019. Tuon jakson aikana Suomi pelasi jopa MM-kisoissa.


Vuodesta 2016 alkaen Sammelvuo on valmentanut seurajoukkuetta Venäjän liigassa, joka on yksi maailman kovimpia lentopallosarjoja. Kemerovon joukkueesta hän teki yllättäen mestarin keväällä 2019. Siellä pelasi myös maajoukkueen Lauri Kerminen.

Tämän jälkeen Sammelvuo valittiin Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi ja samalla hän siirtyi Pietariin Zenitiin.


Ketä tahansa hupiukkoa ei valita valmentajaksi Venäjän maajoukkueeseen. Sammelvuon ura on varsin merkittävä, jos ajatellaan suomalaisia urheiluvalmentajia. Jos hänen joukkueensa yltää mitaleille Tokiossa, niin silloin tehdään historiaa. Olisi se hieno juttu.

Kolmen parhaan joukkoon on erittäin vaikea yltää. Joskus lentopallossa voi käydä niin, että huippujoukkue luottaa liikaa pitkiin ja fyysisiin pelaajiin, mutta häviää vastustajalle, joka on hieman teknisempi, taktisempi ja uhrautuvampi. Venäjän joukkueelle tämä on mahdollinen skenaario, ainakin naisten puolella. Mutta nyt on kylläkin kyse suurimmasta mahdollisesta kunniasta ja tarjolla olympiamitaleita, niin että kaikilla pitäisi olla motivaatio kohdillaan ja halua taistella.


Tuomas Sammelvuo on nähnyt Venäjän parhaat puolet. Pelaajana ja valmentajan eri maissa hän on opetellut puhumaan sen maan kieltä, missä on töissä. Niinpä hän osaa myös venäjää. Jos kiinnostaa seurata Sammelvuota somessa, niin tässä linkit:

Instagram

TwitterSUOMESTA VENÄJÄLLE

AIKALISÄ

USA TÖRMÄSI VENÄJÄN TORJUNTAAN

NAISTEN OLYMPIAJOUKKUE

(kuvat kv. lentopalloliitto FIVB ja Twitter)

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt