• Admin

NAAPURIKYTTÄÄJÄN TYHJÄ ARPA

Venäjän armeijan Zapad-2021 harjoitus on ohi. Tämä kauan odotettu suurharjoitus herätti paljon huomiota lännessä. Suomessa kaikki suurimmat mediat ennakoivat harjoitusta ja seurasivat sen kulkua. Asiantuntijat analysoivat harjoituksen tarkoitusta ja tavoitteita, sekä Venäjän ja sen liittolaisten sotilaallisen voiman tasoa.

Tämä harjoitus herätti myös paljon pelkoa Euroopassa, niin myös Suomessa. Monet olivat varmoja, että harjoituksen verhottu tarkoitus on järjestellä joukot hyökkäykseen kohti länttä. Merkit olivat kuulemma selvät ja harjoitusta edeltävien kuukausien kehityskulku johtaisi todelliseen konfliktiin.

Puhuttiin siitä, miten turvapaikkaturistien päästäminen Valko-Venäjältä EU:n alueelle olisi osa hybridisotaa, jolla luodaan härdelliä ennen sotatoimien aloittamista.

Puhuttiin siitä, miten tämä Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen sotaharjoitus voi johtaa siihen, että Venäjä valtaa Valko-Venäjän.

Puhuttiin siitä, miten Zapad-2021 voi olla koukkaus Valko-Venäjän kautta Ukrainaan. Siinä tapauksessa Ukraina olisi mukamas kolmen rintaman välissä, sillä joidenkin mielestä Venäjä "miehittää" Moldovaan kuuluvaa Transnistriaa. Neuvostoliiton ajan perintönä siellä siis on jotakin Venäjän armeijan joukkoja.

Puhuttiin siitä, miten Putinin hallinnon kannatus on alamaissa, ja he tarvitsevat vaalien alla uuden sodan, joka yhdistää kansaa ja herättää taistelutahtoa.


Usein saa kuulla, miten Venäjän pitkän tähtäimen suunnitelmana on valloittaa lisää alueita itselleen ja on vain ajan kysymys, milloin he alkavat suuremmin toteuttaa tätä visiota.

Miksi he sitten eivät ole vallanneet suurempaa aluetta Ukrainasta? Se olisi varmasti helppoa heille. Miksi Venäjä sitten ei ole liittänyt Transnistriaa itseensä? Miksi se ei liittänyt Georgiaa itseensä, vaan se sota kesti vain viisi päivää? Miksi Venäjä ei valtaa Kazakstania, sieltä saisi valtavat maa-alueet helpolla.

Entä miksi Venäjä päästi Baltian maat liittymään Natoon?


Paljon pahaa Venäjästä puhutaan, mutta eivät he tarvitse lisää maata. Sitä on jo riittävästi.

Venäjälle varmasti riittäisi se, jos heidät jätettäisi rauhaan eikä se joutuisi Naton eli Yhdysvaltojen piirittämäksi ihan kokonaan. Ja että turhat pakotteet ja muut purettaisi. Ne ovatkin olleet voimassa jo todella pitkään.


Euroopassa eri maiden armeijoilla ja muilla militanteilla sekä poliitikoilla on vain tarve ylläpitää vastakkainasettelua. Ihmismieli on sellainen, että kaivataan me vastaan ne -asetelmaa, haetaan konfliktia. Tarvitaan jotakin, mikä nostattaa kierroksia.

Esimerkkinä tästä ovat jalkapallohuligaanit. Se on tavallisille, tavallista elämää viettäville länsimaisille ihmisille keino päästä purkamaan paineitaan ja tuntea alkukantaista taistelun ja selviytymisen tunnetta.

Toinen esimerkki on jääkiekko-ottelu. Se on yhteisöjen ja kaupunkien välinen aggressiivinen ja väkivaltainen kamppailu. Siksi se herättää tunteita. Huipentuma on tietysti tappelu kaukalossa. Ihmiset nousevat ylös penkeistään hurraamaan ja huutelemaan ja toivovat oman puolen "gladiaattorin" voittoa vihollisesta. Esimerkiksi YouTubessa on video eräästä Helsingissä pelatusta suomalaisten jääkiekkoseurojen ottelusta, jossa katsoja huutaa tappelun aikana "tapa se v**un ryssä!". Tällaista suuri osa ihmisistä välillä kaipaa; pitää päästä taistelemaan muita vastaan oman jengin kanssa.


Nykyään kun on rakennettu tämä uusi kylmä sota, niin luonnollisesti sitä hoidetaan paljolti internetin ja sosiaalisen median kautta. Kun ei päästä oikeasti taistelemaan, niin voidaan kuitenkin taistella netissä ja liittoutua samanmielisten kanssa, myös ulkomailla asuvien kanssa. Netissä onkin laaja Venäjää vastustavien ihmisten verkosto.

Voidaan puhua eräänlaisesta naapurikyttäämisestä. Netin kautta seurataan mitä Venäjä tekee, ja ollaan silleen, että voi eikä... v**un ryssät, nyt kyllä niin jaetaan somessa tämä juttu hei.

Se onkin suomalaisille tyypillistä, että ei haluta oikeasti tutustua naapureihin, vaan seurataan ovisilmästä tai sälekaihtimien välistä, että siellä se taas menee. Ja haetaan rekisterinumerohausta sen nimi ja stalkataan someprofiilia.

Nykyään tämä on tyypillistä myös Suomen poliittiselle johdolle ja armeijalle. Ei mennä kyselemään kuulumisia Venäjältä, vaan asioidaan EU:n ja sotilaallisten liittolaisten kautta.

Ei mennä kyselemään, että hei, miten menee, mitä harjoituksia on tulossa, miten ne sujuu, mitä uutta kalustoa teillä on, voidaanko käydä tutustumassa niihin, mitä ajatuksia ja suunnitelmia teillä on, voidaanko olla jotenkin avuksi, pitäisikö tehdä jotain yhteistyötä, miten saataisi rauha pysymään täällä päin jatkossakin, onko jotakin mitä me voimme tehdä sen edistämiseksi?

Ennen vanhaan Suomi toimi näin, ja hankki mm. hävittäjiä Neuvostoliitolta. Nykyään

vuoropuhelu ja yhteistyö on laiminlyöty pahemman kerran. Niiden sijaan ulkoistetaan Venäjä-suhteet Euroopan Unionin liittovaltiolle ja kutsutaan amerikkalaiset, britit ja muut harjoittelemaan Suomeen. Ja stalkataan netissä, että mitä se naapuri nyt tekee.


Kun Zapad-2021 on ohi, jää vain tyhjyys. Naapurikyttääjä joutuu päätelaitteensa ääressä toteamaan, että höh, mitäs nyt sitten voisi tehdä?

PARTIO VALMIINA LÄHTÖÖN

VASTAHYÖKKÄYS ALKAA

PARTIO SAAPUU TUHOAMAAN VIHOLLISET

TEHTÄVÄ SUORITETTU


(kuvat mil.ru)


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt