• Admin

KÖYDENVETO KRIMISTÄ LOPETETTAVA

Viime aikoina Suomi on aktivoitunut puhumaan Ukrainan puolesta, ja sen puolesta, että Krim kuuluisi vielä Ukrainalle. Suomen edustajia oli kutsuttu Ukrainaan muiden länsimaiden kanssa osallistumaan teatraaliseen Krim-konferenssiin, jossa keskusteltiin Ukrainan hajoamisprosessiin kohdistuvista toiveista: mikä olisi lännen kannalta mieluisin skenaario?

Jälleen kerran nähtiin, ettei Suomella ole kykyä ja tahtoa pidättäytyä osallistumasta näihin muiden määräämiin, yleiseurooppalaisiin prosesseihin. Haluttiin koota elvytyspaketti ja Suomi laitettiin maksajaksi. Halutaan tukea tynkä-Ukrainaa, ja houkutellaan Suomi mukaan protestoimaan.

Suomen olisi viisainta pysyä riippumattomana ja puolueettomana, eikä antautua hyväksikäytettäväksi muiden tahdon mukaan. Pitäisi uskaltaa sanoa "ei", mutta kun suomalaisilla on takaraivossa aina se ajatus, että mitähän ne meistä ajattelee, jos ei suostuta...?

Niinpä siis Suomen presidentti joutui hilaamaan itsensä Kiovaan ja otti vastaan ohjeet, mitä hänen halutaan sanovan. Muista valtioista ei juuri ollut näin korkea-arvoisia edustajia paikalla, joten Niinistön lausumilla oli painoarvoa. Hän tosin myönsi, ettei sieltä mitään viisasten kiveä löydy, jolla nämä ongelmat ratkeaisivat.

Ukrainan presidenttikin painotti, että seminaarin tarkoitus on tämän kriisin esillä pitäminen. Siispä kukaan ei odottanutkaan mitään tuloksia, vaan tarkoituksena oli uutisjuttujen tuottaminen eri maiden medioille ja kansainvälisille medioille.

Tämä teatraalinen seminaari, jonka isäntänä siis oli näyttelijänä tunnettu Ukrainan presidentti, ajoitettiin Ukrainan itsenäisyyspäivän yhteyteen. Pöyristyttävä lisämauste tähän oli se, kun Suomen armeijan sotilasosasto osallistui itsenäisyyspäivän paraatiin. On kerta kaikkiaan sietämätöntä, että Suomen armeija osallistuu sotaa käyvän maan itsenäisyyspäivän paraatiin. Kyse oli kylläkin enemmän mielenosoituksesta kuin paraatista, ja siellä siis Suomen lippu liehui.

Ei siinä mitään, jos nämä suomalaiset haluaisivat siviilihenkilöinä mennä osoittamaan mieltä Ukrainan puolesta ja Venäjää vastaan. Mutta kun tällainen keikka heitetään verorahoilla ja heilutellaan Suomen lippua sisällissodan hajottamassa maassa, niin on kyseessä järisyttävä vääryys ja totaalinen epäonnistuminen Suomen ulkopolitiikassa. Kuka tästä Suomen osallistumisesta päätti? Ketkä antoivat siunauksensa sille, että Suomi osallistuu tähän provokaatioon, ja vielä armeijan edustajien toimesta?

Oikeusministeriö tulee selvittämään vastuulliset henkilöt, ja sen tapahtumaketjun kulun, joka johti tähän farssiin.

Ukrainalaiset vieläpä antoivat mitalit niille suomalaisille, jotka tähän hommaan osallistuivat. Poliisin on tutkittava, maksettiinko heille myös pimeästi, vai miksi suomalaiset olivat saapuneet paikalle.

Rangaistuksia tästä tullaan jakamaan, se on selvä. Ja selvää on myös, ettei tällaista saa päästä tapahtumaan enää ikinä.

Miksi Suomi sitten on aktivoitunut ennen kaikkea Krimin kysymyksessä? Voisiko johtua siitä, kun Krimillä ei ole ollut sotaa? Siksi on tavallaan matalampi kynnys protestoimiselle, koska ei ole kyse aseellisesta konfliktista.

Ukrainan ulkoministeriö on julkaissut uhkaavan sävyisiä viestejä Twitterissä, Krimiin liittyen. "Kenelle kellot soivat? Vielä tulee päivä, jolloin Krim on taas osa Ukrainaa", he uhosivat.

Vaatiiko Suomikin Krimin niemimaan palauttamista Ukrainalle? Ainakaan Suomi ei tunnusta Krimin kuulumista Venäjään, joten oletettavasti Suomi haluaa Krimin palautuvan Ukrainalle.

Tämä on kummallista, sillä eihän Suomi ole vaatinut Karjalankaan palauttamista itselleen.

Myös se on kummallista, kun Krimiä vaaditaan niin kovasti Ukrainalle, mutta ei oteta huomioon paikallisten asukkaiden toiveita. Miten näin voikin olla?

Enemmistö asukkaista on venäläisiä, ja demokratiassa enemmistön tahto on se, minkä perusteella asiat ratkaistaan. Kyse on myös autonomisesta tasavallasta, joka on jopa julistautunut itsenäiseksi 1990-luvulla. Silloinkaan siis Ukrainaan kuuluminen ei ollut suosittu vaihtoehto kansalaisten keskuudessa.

Maantieteellisestikään Krimillä ei ole erityisen vahvaa sidettä Ukrainaan, vain muutama kilometri. Ja Venäjä oli vain muutaman kilometrin päässä.

Vertailun vuoksi voidaan muistella, että Alaskalla ei ole maayhteyttä Yhdysvaltoihin - ei ole edes lähellä - mutta silti se on osa Yhdysvaltoja. Kaliningrad ei ole kiinni Venäjässä, mutta kuuluu heille. Siispä ei ole mitenkään luonnotonta, että Krim kuuluu nyt Venäjään. Sillan valmistuminen Krimiltä Venäjän puolelle 2018 sinetöi tämän yhteyden.

Monet tekijät siis puhuvat sen puolesta, että ei se Krim nyt niin kovin ukrainalainen paikka ollut. Kun Neuvostoliitto lahjoitti Krimin Ukrainalle, niin kai voidaan ajatella niin, että se olikin tavallaan vain lainassa Ukrainalla.

Ajan myötä me totumme siihen, että Krim kuuluu Venäjään. Olisikin kummallista "soutamista ja huopaamista", jos Krim vielä palaisi Ukrainalle. Viisainta olisi, jos Ukraina pyrkisi vihdoin rauhoittamaan oman tilanteensa, hyväksyisi realiteetit ja lähtisi rakentamaan maataan kohti tulevaisuutta.

Ajatellaan positiivisesti: ei se Krim ole mihinkään hävinnyt, siellä se on yhä edelleen. Ja alueen kehitys on hyvissä käsissä, se on jo nähty.

Huolestuttavaa on vain se, suunnittelevatko Yhdysvallat ja Ukraina Krimin valtaamista. Tällöin luonnollisesti Suomi joutuu sotaan Venäjää vastaan ja suomalaisia joukkoja marssitetaan sotaan, samaan tapaan kuin Afganistaniin. Suomi ei voi jättäytyä pois Krimin valtausoperaatiosta Nato-sitoumuksiensa ja Yhdysvaltoihin kohdistuvan kunniavelan takia. Suomi on ilmoittanut tukevansa päättäväisesti Ukrainaa ja sotilaamme ovat marssineet Ukrainan puolesta. Tämä sitoutuminen oletettavasti tarkoittaa myös sotilaallisen avun lähettämistä, jos Ukraina ja länsiliittoutuneet niin päättävät.

Silloin olemme sodassa Krimillä, ja Venäjä iskee luultavasti myös Suomeen. Se tarkoittaa kahden rintaman totaalista suursotaa.

Suomi on siis aktivoitunut Ukrainan-asiassa ja sitoutunut siihen armeijan tasolla asti. Afganistanin operaation loppuminen vapautti suuret määrät sotilaallisia resursseja. Ukrainan presidentti lensi Yhdysvaltoihin pyytämään lisää sotilaallista tukea ja rahaa.

Merkit viittaavat siihen, että olemme ehkä joutumassa jälleen uuteen sotaan.

SOTIVATKO SUOMALAISET SEURAAVAKSI KRIMILLÄ?

(kuvat Wikimedia Commons)


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

SUOMEN ILMAVOIMIEN VAARALLINEN PROVOKAATIO

Venäläisten lentäjien rauhallinen, syksyinen lentopäivä Itämeren yllä sai karmivan käänteen, kun Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät syöksyivät ahdistelemaan rutiinilennolla olleita venäläisiä. Viatt