iStock-583984962.jpg

Hienoa, että olet löytänyt tämän sivun.

Pyydän sinua pysähtymään hetkeksi, ja miettimään mitä tulee mieleesi sanasta Venäjä.

Ajatukset ja mielikuvat vilistävät päässäsi...

Liian usein naapurimaamme nimeen liitetään jotakin negatiivista. Saamme tietoomme lähinnä huonoja uutisia, eivätkä monet ihmiset juuri tunne naapuriamme. Monet eivät edes tule ajatelleeksi, että meillä on naapurina maailman ylivoimaisesti laajin valtio. Pinta-alaa vertailtaessa seuraavilla on alle 60 prosenttia Venäjän pinta-alasta. Asukaslukuvertailussa Venäjä on sijalla yhdeksän.

On hienoa, että meillä on naapurina todellinen suurvalta. Sitä Venäjä on, mutta siihen nähden me ajattelemme Venäjää liian vähän ja puhumme siitä liian vähän.

Suomella ja Venäjällä on yhteistä historiaa, ja tulemme olemaan naapureita vielä pitkään. Miksi emme siis tekisi entistä enemmän yhteistyötä? Tänäkin päivänä maiden välit ovat kunnossa, ja tehtävänämme on huolehtia, etteivät ne ainakaan huonone.

PERIAATE NUMERO YKSI: Suomi on Venäjän paras kaveri länsimaiden joukossa.

 

PERIAATE NUMERO KAKSI: Meidän pitää varautua Venäjän suurhyökkäykseen.

No, vuosia kestänyt sota jättää väistämättä arpia ja ennakkoluuloja. Valitettavasti yhä tänäkin päivänä venäläisvastaisuus elää varsinkin monien vanhempien ihmisten mielissä.

Vaikka sotavuodet ovat kaukana takana, ei niiden perintö katoa. Puolustusvoimat ja rajavartiolaitos tekevät joka päivä työtään. 

Pelkoon ei ole syytä, mutta kukapa tietää, ehkä maailmanpoliittiset pelit ja kehityskulut heittävät vielä joskus vanhat viholliset toisiaan vastaan. Jos Venäjälle tulee joskus tarve sotilasoperaatiolle joka kohdistuu johonkin länsimaahan, voi Suomi olla luonteva kohde hyökkäykselle. Naton laajenemisen luoma uhka voi saada Venäjän toimimaan.

Tämän asian muistaminen on tärkeää. Siksi meidän on hyvä pysytellä hyvissä väleissä ja olla kiinnostuneita naapurimme asioista.

Lopuksi muistutus vanhasta sanonnasta, joka sopii tähän yhteyteen:

 

I destroy my enemies when I make them my friends.

iStock-1297370358.jpg

Punainen tori Moskovassa.

e-mail: admin(a)velivenalainen.fi